Scroller's Quote

"its ME... and only ME... coz the rest is HISTORY..." -peace-

Rabu, 15 Oktober 2008

Ni Lagi Satu Bengong !!!

Merujuk kepada Ucapan Dasar Presiden UPKO, Tan Sri Bernard Dompok (Menteri Di Jabatan Perdana Menteri), bersempena Perhimpunan Agung ke-12 Parti itu :-

"...adalah juga menjadi hak rakyat Malaysia untuk kembali kepada agama sebelumnya jika ia hendak berbuat demikian dan tidak ada undang-undang atau sesiapa yang boleh berdiri antara seseorang itu dengan Tuhannya..."

Selain itu, beliau juga mempertikai mengenai bidang kuasa Mahkamah Sivil dan Mahkamah Syariah terutama bagi mereka yang memeluk Islam apabila berkahwin dengan pasangan muslim.

"Apabila berlaku perceraian pada perkahwinan tersebut, pasangan yang bertukar agama itu dan kemudian ingin kembali ke agama asalnya sudah tidak lagi boleh berbuat demikian. Pendapat saya ialah perkahwinan seperti ini, dalam mana penceraian berlaku, ia haruslah berakhir di mana ia bermula"

Ulasan Saya
Ni lagi sorang yang agak kurang pengetahuan tapi buat-buat tahu... Bagi saya, ini tidak lain dan tidak bukan, ialah suatu cubaan yang diambil oleh UPKO (atau Bernard) untuk mencuri perhatian umum dalam kesempatan atas situasi BN yang semakin tersepit.

Pendek kata, beliau cuba mengambil kesempatan dalam kesempitan...

Malas nak respon pada ucapan dasar beliau yang isinya agak ketinggalan itu...

Saya percaya, rakan saya Aboo & Lady Dark telah sedaya-upaya menerangkannya dalam bahasa serta ayat mudah dalam entri mereka pada beberapa bulan yang lepas. Ambillah sedikit masa untuk membaca penerangan mereka.

Bila Si Agama X Cakap Pasal Agama Y

Bernard ni malas bukak internet ni, tu la pasal....

p/s : macam mana lah si Bernard ni boleh jadi menteri... adeih!

4 ulasan:

lieza berkata...

biasalah 2 shah rukh khan pun bleh jadi dato'...pe nak heran

Nur Aflah berkata...

Salam.

Keluar sikit dari tajuk. Saya rasa better awak letak 'MY LATEST POSTING' tu kat bawah, selepas posting awak. Senang nak cari posting lama awak. Jadi tak perlulah turun naik untuk membacanya.

Laxmana berkata...

to lieza :
hei... mane lu menghilang lame?

to Aflah :
ok ok... thanx 4 the advice...

Aboo berkata...

Rajoooo...

Huhu...Bila lembu cakap pasal pertanian,bila kambing cakap pasal ekonomi...

Tu la jadinya...

Sistem kita makin hancussss...

Gua frust dgn sistem...Gua frust dgn environment..Apakan daya hujan panas negeri orang, ribut pasir negeris sendiri...Malaysia Oh Tanah air kuuu...!

So..Malaysian!Ayuh terus kelam kabut!Ayuh bikin ribut...

ROger!

Meniti Titian Usang

MY LATEST ARTICLE !!!

Puncakmaya * The House of Balance Living

Terkini Dari Sidang Parlimen MAYA

Itu Ini Begitu Begini Nur Aflah

Macam-Macam Isham Tukar Tiub

Dari Seorang Tukang Tarik Beca

Ceritera Husin Lempoyang

Jom Lepak Jap !!!

Serpihan Daulah SULU