Scroller's Quote

"its ME... and only ME... coz the rest is HISTORY..." -peace-

Isnin, 25 Ogos 2008

Pendidikan Seks Di PLKN

Call this the tribute for Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Saya bersetuju dan menyokong pendapat Dewan Muslimat PAS berkenaan perkara ini. Kenyataan dan penegasan itu boleh dibaca di sini.

Sila baca al-kisah di bawah. Selamat membaca! ;)

Alkisah seorang anak pompuan yang baru masuk tadika bertanya kepada mummynya.. ''Mummy, mummy? sex tu apa Mi?''..

Terkedulah si ibu.. Terasalah akan kemodenan zaman sekarang yang berjaya membuatkan manusia berfikiran lebih terbuka.

Sesuai dengan konsep pendidikan seks yang sedang hangat diperkatakan, mulalah si ibu mencari jawapan yang sesuai untuk anaknya dengan harapan anaknya takkan tertinggal dalam arus pendidikan sejagat. Maka si ibu pun mula memberikan jawapan mengenai apa itu sex dengan perumpamaan antara kumbang dan bunga, diikuti dengan pembentukan bayi dalam kandungan dan diselitkan juga dengan kisah percintaan antara mummy dan daddynya sejak zaman universiti lagi sehinggalah dengan kehadiran si comel iaitu anak gadisnya yang bertanya itu..

Tiba-tiba, si anak menangis teresak-esak... Si ibu kehairanan dan bertanya. Si anak menjawab dalam tangisan.. "Jawapan mummy tu panjang, ruangan jawapannya pendek saja ni"...seraya menyerahkan buku latihan yang tertulis kat depannya (cover)..

NAME:...........
SEX:............
Class:..........
Subject:..........

Begitulah al-kisahnya... Nak dijadikan cerita... ;)

p/s : pendidikan seks haruslah diperkenalkan dengan lebih terurus, dalam suasana dan platform yang sesuai...

2 ulasan:

qasih... berkata...

Seorang Professor dan seorang budak 5 tahun bertanya tentang seks...xkan jawapannya sama...=)

Rasanya...pendidikan seks dlm plkn tu ok...KALAU kena caranya..

Contohnya orang yang belajar tentang sulfur.Sama ada belajar untuk menyiapkan esaimen ataupun untuk membuat mercun!=)

kuchalana berkata...

actually silibus ni xbrapa nak patut untuk dibincangkan.. depa kene rombak semua silibus yg ada.. bukan tumpuan pada subject SEX ini aje..

kdg2 lawak untuk mereka yg dalam kuasa.. yg betol2 patut tidak dibincangkan dan dibetolkan (inggeris tuk math and science).. mende2 yg lain kali boleh dibincang sibuk plak nak dibincangkan..

anyway..salam singgah dari kuchalana..

ole..

Meniti Titian Usang

MY LATEST ARTICLE !!!

Puncakmaya * The House of Balance Living

Terkini Dari Sidang Parlimen MAYA

Itu Ini Begitu Begini Nur Aflah

Macam-Macam Isham Tukar Tiub

Dari Seorang Tukang Tarik Beca

Ceritera Husin Lempoyang

Jom Lepak Jap !!!

Serpihan Daulah SULU

Site's Museum